Nieuws

Wij gingen op de koffie bij Nicolette

Soms moet je gewoon geluk hebben. En dat had Nicolette van Emmerik toen er een hoekhuis aan de Steenuil in Mierlo vrij kwam. Nicolette stond bovenaan de lijst en hoefde, nadat ze het huis had gezien, niet lang na te denken. “Dit was meteen dikke bingo”, zegt ze. Compas mocht op de koffie.

Een mooie wijk. Een mix van koop- en huurhuizen. Jonge kinderen die op straat spelen en ouderen die het vanuit hun fraaie seniorenwoningen met plezier bekijken. De buurt rond de Steenuil is autoluw omdat er alleen mensen komen die er moeten zijn. Van doorgaand verkeer is geen sprake. “Ik woon hier heerlijk”, zegt de goedlachse bewoonster die net even bezig is in haar trots, de tuin.

Lot uit de loterij
Even later, in de ruime en lichte woonkamer vertelt Nicolette graag over het huis waarin ze nu alweer drie jaar woont. “Mijn oorsprong ligt in Helmond. In ’t Haagje. Maar ik had al eerder in Mierlo gewoond. Dit huis? Ja, dat is een lot uit de loterij. Hier voel ik me thuis. Hier kan ik lekker buiten zitten met een boek, van hieruit ben ik snel bij mijn 97-jarige moeder die ik mantelzorg verleen en ik zit heel dicht bij de natuur, waar ik graag in wandel.”

Hier groeit het
De tuin is het pronkstuk van het gezellig ingerichte huis. Nicolette heeft hem helemaal zelf ingericht. “Ik probeer het zo natuurlijk mogelijk te houden”, vertelt ze als ze de wilde bloemen achter het grasveldje laat zien. Daarnaast is plaats voor een mooie moestuin en enkele grote moestuinbakken. “Aardbeien, sla, pompoen, heerlijke witte bonen, tomaten, komkommer, courgette, zeg het maar. Hier groeit het”, lacht ze.

Een lichtpuntje zijn
In haar werkzame leven was Nicolette voornamelijk actief als wmo-consulent. Ze werkte vanuit detachering bij verschillende gemeenten. Nicolette: “Ik heb dat altijd mooi werk gevonden. Je kunt een lichtpuntje zijn voor mensen die het echt moeilijk hebben. Dat betekent niet dat ik al die tijd Sinterklaas heb gespeeld. Je moet als consulent goed kijken naar wat mensen vanuit hun eigen kracht zelf kunnen en waar je kunt ondersteunen. Maar ik heb ook wel gezien dat die ‘eigen kracht’ soms behoorlijk overschat wordt. Ik heb veel schrijnende gevallen gezien van mensen die door de bomen het bos niet meer zagen. Als je dan samen met deze mensen naar mogelijkheden kunt zoeken en ze weer wat perspectief kunt bieden geeft dat veel voldoening.”

Duurzamer dan traditionele bouw
Hoewel Nicolette met veel plezier aan de Steenuil woont, gaan haar gedachten langzaam maar zeker toch uit naar iets nieuws. “Dit huis is prachtig, maar het is natuurlijk ook wel wat groot voor mij alleen. Bovendien wil ik graag toe naar iets wat duurzamer is dan de traditionele bouw. Samen met anderen ben ik aan het onderzoeken of we iets kunnen bouwen. In houtskeletbouw, met stro, hennep, leem. Duurzaam, ademend en ook meer in een gemeenschap. Waarom moeten we allemaal een wasmachine hebben? Waarom heeft iedereen met een tuin zijn eigen tuingereedschap? Wij zijn op zoek naar iets waar we samen onze moestuin hebben, machines en gereedschappen samen delen en elkaar ook actief helpen en ondersteunen waar dat kan. Wanneer? We zijn op dit moment de mogelijkheden aan het bekijken, maar heel concreet weten we het nog niet.”

Feit is wel dat er op dat moment een mooi huurhuis in Mierlo vrijkomt. “Ik hoop dat hier dan een gezin in komt dat de ruimte kan gebruiken. Ze krijgen in ieder geval een prachtig, energiezuinig huis in een fijne buurt!”

 

arrow