Verhalen

‘Energierekening zal een stuk vriendelijker worden’

Nadat eerder al 87 woningen rond de Kersenstraat werden verduurzaamd, is het nu de beurt aan ongeveer eenzelfde aantal in de straten Colck, Lijndje, Saal en Willigstraat in Mierlo. Met een grootscheepse verduurzamingsoperatie wil Compaen, samen met aannemer BAM Wonen, de warmtevraag van de woningen met liefst veertig procent laten afnemen. Logisch dus dat 92% van de huurders graag mee wilde doen. Ondanks de overlast die een dergelijke klus toch altijd met zich meebrengt.

Heidi en Werner Gruijters hoefden er ook niet lang over na te denken toen Compaen vorige zomer de plannen bekendmaakte. “Jeej, dacht ik”, zo kijkt Heidi lachend terug. “Fijn dat alles geïsoleerd wordt en dat de ventilatie verbeterd wordt. Ik ben blij dat er zo wordt meegedacht en dat er wordt geïnvesteerd in deze zaken. De energieprijs is heel onzeker, dus hoe minder je verbruikt, hoe beter het is.”

Twee weken
Ook over het proces is Heidi tevreden. “Ze zijn hier geweest om alles door te spreken en om de planning door te nemen. En ja, het is twee weken een beetje aanpassen, maar hé, twee weken. En als je ziet wat je ervoor terugkrijgt. Bovendien waren de contacten heel goed. Het aanspreekpunt van BAM was hier in de straat en het is allemaal heel vloeiend verlopen. Eén keer stonden ze onaangekondigd aan de deur, maar dat is verder nooit voorgekomen.”

Lekker op zolder
Op het moment dat we Heidi spreken is de schilder net bezig aan de laatste kozijnen. “Binnen merken we de veranderingen al”, zegt de vrouw des huizes op het moment dat het voorjaar zich langzaam aankondigt in het kersendorp. “Het is qua temperatuur nog nooit zo lekker geweest op de zolder als nu. En de ventilatie werkt ook! Dat merken we goed als onze kinderen aan het douchen zijn. De damp is veel eerder weg.”

Energierekening
Heidi en Werner kijken tevreden terug op de werkzaamheden en de resultaten daarvan. “We wonen hier nu al twintig jaar. Met deze aanpassingen kunnen we er weer een tijdje tegen. Het is een fijne buurt waar we wonen en ik denk dat nu, met alle aanpassingen en met de zonnepanelen, ook de energierekening weer een stuk vriendelijker zal zijn. Ja, het klinkt misschien een beetje flauw, maar ik denk echt dat we het goed getroffen hebben met Compaen.”

arrow