Veelgestelde vragen

Woningruil

Als je een woning huurt bij Woningstichting Compaen, dan kun je de woning ruilen met een huurder van iedere verhuurder binnen Nederland. Tenminste, als je daarvoor beiden toestemming hebt gekregen van de verhuurder(s).

Ruilpartners

Je zoekt zelf een huurder van een andere woning die met jou wil ruilen. Op facebook is er een (besloten) Facebookgroep voor woningruil in de Gemeente Helmond. Als je een ruilpartner hebt gevonden, dan kun je de ruil schriftelijk bij ons aanvragen. Gebruik hiervoor het aanvraagformulier woningruil. Jouw ruilpartner vraagt de ruil aan bij zijn of haar verhuurder.

Voorwaarden woningruil

Voor het ruilen van jouw woning gelden de volgende voorwaarden. Wij raden je aan om deze voorwaarden goed te lezen voordat je jouw woning gaat ruilen.

  • De huurprijs van de woning past bij jouw inkomen en de woning past bij jouw gezinssamenstelling.
  • Je hebt beiden een positieve verhuurdersverklaring.
  • Je hebt beiden geldige legitimatiebewijzen of verblijfsvergunningen.
  • Je neemt de woning over met alle veranderingen die de vorige huurder aan de woning heeft aangebracht en door de verhuurder zijn goedgekeurd.
  • Je woont minstens één jaar op je huidige adres.
  • Je woont na ruil nog minstens één jaar in jouw woning.
  • Heb jij of jouw ruil kandidaat een huurschuld? Of heb jij of jouw ruil kandidaat in de afgelopen 3 maanden een huurschuld gehad? Dan kun je je woning niet ruilen.
  • Wij kunnen de huur van de woning verhogen als je verhuist. De ruil kandidaat kan dus te maken krijgen met een hogere huur dan die jij nu betaalt. Vraag vooraf aan ons wat de huurprijs gaat worden voor de ruil kandidaat.

Beoordeling

Zodra je een verzoek voor toestemming hebt ingediend, bekijken wij of jij en jouw ruilpartner voldoen aan de voorwaarden. En of de woning die je van ons huurt in goede staat verkeert. Onze verhuurmakelaars maken afspraken met jou over de oplevering en eventuele herstelwerkzaamheden. We bevestigen dit aan de toekomstige huurder(s) en spreken af wanneer de huurovereenkomst kan worden getekend. Vergeet niet dat je de huur van jouw woning dan nog schriftelijk moet opzeggen. De ruil kandidaat krijgt een huurovereenkomst voor ten minste één jaar. Daarna gaat de huurovereenkomst stilzwijgend over in een overeenkomst voor onbepaalde tijd.

arrow