Veelgestelde vragen

Vocht problemen, condens en oppervlakteschimmels

In de badkamer of keuken kunnen eenvoudig schimmels ontstaan. Deze schimmels zijn vaak zwart van kleur en ontstaan als gevolg van te weinig ventilatie en verkeerd gebruik van de ruimte. Ook in andere ruimtes, bijvoorbeeld in woon- of slaapkamers vinden schimmels soms een voedingsbodem. Hier is de oorzaak meestal een gebrekkige luchtcirculatie. Ten slotte ontstaat schimmel soms bij ramen, als gevolg van condenswater, of in de bouwkundige constructie. De zwarte oppervlakteschimmel die veelvuldig in de woning voorkomt, kun je eenvoudig zelf verwijderen. Heb je last van zwarte schimmel? Deze schimmel bestaat meestal uit zwarte spikkels op muren en plafonds in badkamers, keukens, en achter meubels of gordijnen.

Hoe voorkom ik het ontstaan van schimmels?
Zorgen voor voldoende ventilatie is de eerste, en misschien wel belangrijkste manier om schimmel te voorkomen. Door goed te ventileren wordt vochtige, vervuilde lucht snel afgevoerd waardoor schimmels minder kans krijgen zich te verspreiden. Wanneer jouw woning te vochtig is merk je dat door bijvoorbeeld condens op de ramen, maar ook doordat wanden of stoffering klam aanvoelen. Zorg er daarom voor dat een eventuele mechanische ventilatievoorziening altijd aan staat, zet na het douchen een raam open en droog geen was in de badkamer. Wanneer je geen mechanische ventilatie heeft in de badkamer, laat dan de badkamerdeur tijdens het douchen op een kier staan en zet ná het douchen een raam of de badkamerdeur wijd open totdat de vochtige lucht is afgevoerd. Wanneer je de verwarming aanzet voor je gaat douchen ontstaat er door de warmte minder condens en wordt de ruimte minder vochtig. Maak daarnaast na afloop van het douchen de douchecel droog met een wisser of een handdoek. Hierdoor voorkom je dat voegwerk en kit gaan schimmelen. Dit geldt ook voor voegwerk en kit in de keuken. Vochtige lucht ontstaat echter niet alleen in keuken en badkamer.

Ook door schoon te maken ontstaat vochtige lucht, evenals door jouw eigen ademhaling. Ventileer daarom ook goed in bijvoorbeeld de woon – en slaapkamers. Zet ook hier ramen en deuren regelmatig open en laat ventilatieroosters zoveel mogelijk open staan. Vergeet ook niet om ventilatieroosters regelmatig schoon te maken met de stofzuiger en een sopje, omdat stof de roosters eenvoudig kan verstoppen. In de woon- en slaapkamers komt schimmel meestal voor achter meubelstukken, gordijnen en schilderijen. Houdt deze daarom zoveel mogelijk vrij van de muur, zodat de lucht hierachter zoveel mogelijk kan circuleren. Een bijkomend voordeel van goede ventilatie is bovendien dat u hiermee energie bespaart: droge lucht verwarmt namelijk veel sneller dan vochtige lucht.
Heb je een centrale afzuiging in de woning? zet deze nooit helemaal uit. Dan blijft de lucht in de woning continu in beweging en wordt snel afgevoerd.

Hoe kan ik schimmel het beste verwijderen?
De schimmels die je meestal tegenkomt in de badkamer en in de keuken worden oppervlakteschimmels genoemd. Deze ontstaan als kleine puntjes op wanden, plafonds, voegwerk en kit, en vermenigvuldigen zich vervolgens snel. Met een sopje van heet water en soda (6 gram soda per liter heet water) kun je de meeste oppervlakteschimmels eenvoudig verwijderen. Wanneer de schimmel zich bevindt op behang moet je  eerst het behang verwijderen, daarna de wand reinigen en vervolgens de wand opnieuw behangen. Soms zal je de behandeling een aantal malen moeten herhalen, of krijg je de verkleuring niet helemaal weg. De verkleuring zit dan te diep in de ondergrond. De schimmel is in dit geval wel gedood. Voor hardnekkige schimmels zijn middelen te koop op basis van chloor waarmee je schimmels kunt verwijderen. Dit type schoonmaakmiddelen is echter erg slecht voor het milieu en tast bovendien de ondergrond waarop de schimmel zich bevindt aan. Je kunt deze schimmelverwijderaars daarom het beste zoveel mogelijk vermijden. Er zijn een aantal maatregelen die je kunt nemen om de luchtvochtigheid terug te dringen. Bijvoorbeeld door minder water te gebruiken bij het schoonmaken en met de deksels op de pannen te koken en de was buiten te drogen als het mooi weer is. Deze laatste twee maatregelen zijn bovendien energiebesparend.

Informatie oppervlakteschimmels Gebruik centrale verwarming (stookgedrag)
Je zult denken wat heeft het gebruik van de verwarming nu te maken met vocht in de woning.
Het is van belang dat je de woning zodanig verwarmt dat er gedurende de dag een zo constant mogelijke temperatuur is. Hierdoor houdt de woning de warmte meer vast en neemt het opwarmen minder tijd in beslag en daardoor ook minder energie. Dit geldt uiteraard ook voor de slaapkamers. Verder is het erg belangrijk om de warmteafgifte van de radiatoren niet te verstoren door er bijvoorbeeld gordijnen voor te hangen of er een zitbank voor te plaatsen. Ook een radiatorombouw verstoort de warmteafgifte, en daardoor de luchtcirculatie, soms zo erg dat de kamer(s) onvoldoende egaal verwarmd worden. Neem als voorbeeld een strijkbout, als je deze aan laat staan tijdens het strijken kun je gewoon doorgaan, maar als je elke keer de bout uit zet duurt het een tijd voor de bout weer opgewarmd is.

Samenvatting

Wel doen:
Houdt de woning op “temperatuur” gedurende de gehele dag.
Verstoor de warmteafgifte van de radiator(en) zo min mogelijk.
In de ochtend de woning gedurende een half uur “luchten” d.m.v. openen ramen. Daarna sluiten.
Goed ventileren, dit houdt in dat je de ventilatieroosters open dient te houden om vochtige, vuile lucht snel af te voeren en daarnaast te zorgen voor een continue ventilatievoorziening; dit houdt in dat je de ramen en/of deuren NIET de gehele dag open moet laten staan!!!
In de koudere periodes van het jaar mag je de ventilatieroosters gedeeltelijk dicht doen om het teveel aan koude lucht te beperken (NIET HELEMAAL DICHT).
Mechanische ventilator in de keuken en badkamer aanzetten bij koken en douchen, of anders de badkamer of keukendeur op een kier laten staan.
Afzuigkap na het koken minstens een half uur door laten draaien na het koken.
Een buitenafvoer aanbrengen op de wasdroger.
De verwarming aanzetten voordat u gaat douchen.
De douchecabine na het douchen droog maken met een handdoek of wisser.
Ventilatieroosters en afzuigventielen regelmatig schoonmaken.
Meubelstukken zoveel mogelijk vrij houden van de muur, zodat ventilatielucht hierachter goed kan circuleren.
Kwetsbare plekken die lang nat kunnen blijven, zoals kitvoegen, glasroedes en vensterbanken, regelmatig goed droogmaken.
De badkamer en keuken goed schoonhouden.
’s-Nachts de thermostaat niet lager dan 18gr C.

Niet doen:
Was drogen in de badkamer, slaapkamers, zolders, op de radiator etc.
Het gebruik van condens wasdrogers met waterbak in de woning.
Ramen en deuren continu gesloten houden.
Ventilatieroosters afsluiten.
Gebruik geen afzuigkap die de lucht weer terug brengt in de ruimte (re-circulatiekap).

arrow