Projecten

hero-bg

Projecten

hero-bg
overlay

Compaen gaat voor hout bij bouw van 16 woningen Luchen in Mierlo

Een uniek project ! Duurzaam bouwen kan op vele verschillende manieren. In de wijk Luchen in Mierlo hebben we gekozen voor een van de meest duurzame varianten. Compaen gaat voor goud, als het om duurzaam wonen en bouwen gaat. Of moeten we zeggen, Compaen gaat voor hout!

Goed nieuws! Een geschil tussen omwonenden en de gemeente Geldrop-Mierlo heeft gezorgd voor een vertraging van de plaatsing van zestien circulaire, biobased gebouwde woningen op Luchen. Op 27 oktober ontvingen wij goed nieuws: de Raad van State heeft Compaen groen licht gegeven. We kunnen zodra er huisaansluitingen zijn de 16 biobased woningen gaan plaatsen. Het streven is dat we de eerste woningen nog plaatsen voor de bouwvak van 2022. Daarnaast zijn we voor de bouw van 32 woningen in andere deelgebieden van Luchen ook in gesprek met de gemeente.

Lees hier voorgaande krantenartikelen waaronder ook de meest recente van 27 oktober jl., het krantenartikel in het ED van 23-12-2020 en 22 januari 2021.

Graag delen wij met u ook de filmpjes van de ontwikkeling van de Circulaire, Biobased, Energieleverende en Natuurinclusieve sociale huurwoning Optimus. In het Latijn: de allerbeste! Er zijn in totaal vier mooie filmpjes van gemaakt: deel 1 (de aanleiding), deel 2 (bouwen in de fabriek), deel 3 (de corporatie) en deel 4 (de geboorte van Optimus)

Video 1: https://player.vimeo.com/video/489793761

Video 2: https://player.vimeo.com/video/492021301

Video 3: https://player.vimeo.com/video/494400117

Video 4: https://player.vimeo.com/video/495831214

Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) staat het inspiratieboek “Woningbouw in hout”.
Verschillende producten komen aan bod waaronder ‘onze Optimus’! Lees hier het volledige artikel.

COMFORT
Houtbouw staat garant voor comfortabel wonen. Hoe dat voelt? Eigenlijk moet je dat zelf ervaren. Een belangrijk kenmerk van hout is dat het veel meer isoleert dan de traditionele bouwmaterialen. In de praktijk zul je merken dat de binnentemperatuur makkelijker en sneller te regelen is. In de zomer blijft de warmte niet in je huis hangen en in de winter is het sneller aangenaam warm. Door de optimale vochtregulering is het wonen in een houten huis ook gezonder. Kijkend naar het vocht kun je de vergelijking maken met een regenjas. Een goede regenjas is waterdicht, maar zorgt er wel voor dat het vocht weg kan. Een houten huis is als een jas die die kenmerken heeft.

NOG MEER COMFORT
Behangen of schilderen? Dat hoeft niet meer. Wonen in een houten huis is genieten van het natuurlijke decor dat de bouwmaterialen gratis meeleveren. In een houten huis voel je je verrassend snel thuis. Bovendien is de akoestiek fantastisch.

GEZOND
Houtbouw wordt door de landelijke GGD geadviseerd als een gezond bouwalternatief. Dat heeft te maken met het feit dat in veel traditionele bouwmaterialen die in de nieuwbouw gebruikt worden, het bestanddeel radon zit. In hout zit dat niet.

DUURZAAM
Bouwen met klei en baksteen, dat kan toch ook? Jazeker kan dat ook. Nog wel, maar uiteindelijk raken deze bouwmaterialen op en zullen we echt iets anders moeten bedenken. Bovendien zijn de
traditionele bouwmaterialen slecht voor het milieu omdat ze bij productie CO2 uitstoten. Hout? Hout neemt juist CO2 op. De huizen in Luchen worden gebouwd met natuurlijke, afbreekbare
materialen, zonder chemische processen. En voor wie eraan twijfelt: het hout dat wordt gebruikt is afkomstig van duurzame bosbouw. Voor elke boom die gekapt wordt, wordt een nieuwe geplant.

MAATSCHAPPELIJK
Houten huizen kennen een korte bouwtijd en zijn daarom een belangrijk instrument tegen het hoog opgelopen woningtekort. Naast de milieuaspecten is dit een ander, belangrijk voordeel van deze vernieuwende bouwwijze. En over de kwaliteit hoeft niemand zich zorgen te maken. Omdat de huizen in modules in een fabriek gemaakt worden, is sprake van een constant hoge kwaliteit.

ENERGIEZUINIG
Houtskeletbouw staat garant voor energiezuinig wonen. De isolatiewaarden zijn hoog. Daarnaast worden alle daken van de woningen in Luchen voorzien van zonnepanelen. Niet alleen de panelen die op het zuiden liggen, maar ook panelen op alle andere windrichtingen. We willen zoveel mogelijk energie uit het zonlicht halen.

WAAROM NIET EERDER?
Een veelgestelde en terechte vraag. Waarschijnlijk is de belangrijkste reden dat we niet al veel eerder zijn overgestapt op houten huizen, de aanwezigheid van grondstoffen die we traditioneel voor onze huizen gebruiken. In Noord Europa is veel meer hout aanwezig. Logisch dat daar nagenoeg alle huizen in massieve hout- of skeletbouw worden opgetrokken.

BRANDVEILIG
Wonen in een houten huis is vast minder veilig als er brand uitbreekt, denken nog steeds veel mensen. Maar dat klopt niet! Een houten constructie is minstens zo brandveilig als een stenen variant. Een misverstand dus, net zoals ook een kortere levensduur een misverstand is. Onderzoek heeft uitgewezen dat houtbouw dezelfde levensduur heeft als de traditionele bouw, namelijk minimaal 75 jaar.

 

arrow