Nieuws

Kapel Alphonsus ontmoetingsplek voor jong en oud in M-H

Het ED plaatste afgelopen vrijdag 12 februari onderstaand artikel van Savant over de nu nog verstopte kapel van Alphonsus. Het terrein van Savant Alphonsus staat aan de vooravond van een grote metamorfose. Het woonzorgcentrum maakt plaats voor een nieuwe woonbuurt. De kapel krijgt een belangrijke rol als centrale ontmoetingsplek in het nieuwe dorpsplein van Mierlo-Hout.

Het opknappen van de kapel uit 1930 is het startschot voor de grote transformatie van het terrein in het centrum van Mierlo-Hout. Die gaat een paar jaar duren. In fases wordt er gesloopt en gebouwd om uiteindelijk in 2030 zo’n 220 nieuwe woningen voor jong en oud en met en zonder zorg, een voor iedereen toegankelijke tuin en veel groen te hebben gerealiseerd.

“We proberen de kapel nog dit jaar te doen. We gaan daar zelf tijdelijk kantoor houden zodat we de bouw goed kunnen begeleiden. We kunnen er ook informatie zoals maquettes neerzetten van onze nieuwe woonbuurt”, aldus Anke Kuijpers van Savant Zorg. De zorgorganisatie werkt al een paar jaar samen met woningstichting Compaen, Qliq Primair Onderwijs, de ondernemersvereniging, de wijkraad Mierlo-Hout en projectleider Alex Sievers van Beyond Now aan een plan voor een nieuw dorpshart voor Mierlo-Hout.

Waarschijnlijk wordt de kapel eerst gerenoveerd. Later volgt dan een grotere verbouwing. Het is namelijk nog niet precies duidelijk hoe die eruit moet gaat zien en welke functies er in ondergebracht worden. De bouwtekeningen uit 1930 zijn in de oude archieven gevonden en moeten eerst goed bekeken worden. De uitvaartondernemer die nu gebruik maakt van de kapel verhuist naar een andere ruimte in de buurt. Ook is er overleg met de Parochie omdat incidenteel missen gehouden worden in de kapel en bewoners er een kaarsje kunnen branden.

De aanbouw van de kapel verdwijnt mogelijk. Verder is er nog van alles mogelijk. Koffiebar, werkplekken, ruimte voor workshops, een leesclub, activiteiten voor kinderen van de basisschool en bewoners van de nieuwe buurt: alle opties zijn open. “Het mooiste is jong en oud verbinden”, aldus Anke Kuijpers. Kinderen van de basisschool en bewoners van de nieuwe buurt moeten dan wel veilig de Hoofdstraat over kunnen steken. Bij de gemeente is de wens neergelegd er een 30 kilometerzone te maken om zo een meer autoluw pleinachtig centrumgebied te krijgen. ,,Het moet een veilig en aantrekkelijk verblijfsgebied worden. Goed bereikbaar voor wie er moet zijn, maar het mag geen racebaan worden.

Aan de overkant van de Hoofdstraat wordt door Compaen hard gewerkt aan de bouw van veertig sociale huurappartementen. De verwachting is dat dit project Voorstadhalte medio volgend jaar wordt opgeleverd. Een aantal bewoners uit de aanleunwoningen van Alphonsus verhuist daar dan naartoe. Voor anderen, die bijvoorbeeld meer zorg nodig hebben, wordt er elders alternatieve woonruimte georganiseerd. In fases verdwijnen vervolgens delen van het woonzorgcentrum, verrijst nieuwbouw, komt er een half verdiepte parkeergarage en worden het park en de omgeving opnieuw ingericht. In 2030 moet de nieuwe buurt in het hart van Mierlo-Hout helemaal klaar zijn.

arrow