Huur opzeggen



Heb je plannen om te gaan verhuizen? Lees dan de vragen en antwoorden hieronder even goed door.

Je kunt de huur opzeggen via het huurdersportaal: mijn Compaen. Dit kan ook per brief of door gebruik te maken van het huuropzeggingsformulier. Het huuropzeggingsformulier kun je printen, invullen en verzenden per post of per e-mail naar Compaen. Een opzegging moet voorzien zijn van een handtekening van de huurder en van een eventuele partner of medehuurder.

De opzegtermijn is één maand. Opzeggen kan met ingang van elke werkdag, maar houd wel de termijn van één maand strikt in de gaten.

Wil één van beide huurders de woning verlaten en blijft de woning bewoond door de andere huurder? Dan kun je jouw gedeelte van de huur opzeggen. Hiervoor gelden dezelfde regels als bij een (volledige) huuropzegging.

Het kan zijn dat je de zaken regelt voor een overleden familielid of kennis. Ook dan moet de huur worden opgezegd. Hiervoor gelden dezelfde spelregels als bij een ‘normale’ huuropzegging. Wel moet je een akte van overlijden meesturen of mailen.

Om de huur in deze situaties op te zeggen kun je gebruikmaken van het Huuropzeggingsformulier.

Ja. Na ontvangst van jouw opzegging wordt deze door ons bevestigd in een brief. Hierin staat ook de datum waarop wij een eerste opname of voorinspectie willen doen. Tijdens de voorinspectie hoor je hoe de woning opgeleverd moet worden en welke roerende zaken (bijvoorbeeld vloerbedekking, gordijnen) je eventueel ter overname kunt aanbieden aan een volgende huurder. Het is belangrijk dat je zelf bij deze inspectie aanwezig bent.

  • De woning en berging moeten schoon, leeg en in goede staat achtergelaten worden. Schoon betekent: woning stofzuigen, ramen wassen, hout- en tegelwerk vetvrij maken, sanitair ontdoen van kalkaanslag, enzovoorts.
  • Dingen die je zelf hebt veranderd (bijvoorbeeld parketvloer, tegelvloer, gewijzigde badkamer, gewijzigd toilet, ander keukenblok) mogen vaak achterblijven. Tenminste, als zij in goede staat zijn. Dit wordt beoordeeld door onze verhuurmakelaar. In appartementen en bovenwoningen zijn harde vloeren niet toegestaan. De vloer moet dan sowieso worden verwijderd.
  • Alle wijzigingen worden door de verhuurmakelaar beoordeeld. Bevindingen worden vastgelegd in het inspectierapport.
  • Wand- en plafondafwerkingen mogen vaak achterblijven. Ze moeten dan wel voldoen aan de eisen van brandveiligheid. Ook moeten ze in een goede staat zijn. Ook deze afwerkingen zullen door de verhuurmakelaar worden beoordeeld.
  • De tuin moet opgeruimd zijn. Er mogen in geen geval bomen staan binnen twee meter van de erfgrens. Andere bomen, klimop, grote struiken/planten enzovoorts die hinder of schade kunnen veroorzaken, moeten door jou verwijderd worden. Een eventuele vijver of erfafscheidingen mogen ter overname worden aangeboden. Als deze uiteindelijk niet door de volgende huurder worden overgenomen, moeten deze alsnog verwijderd worden.
  • Roerende zaken zoals vloerbedekking, zwevend parket, gordijnen, luxaflex en apparatuur in de keuken mogen ter overname worden aangeboden. Ook hier moeten deze wel in een goede staat zijn. En ook hier geldt: worden deze zaken niet overgenomen, dan moeten ze alsnog verwijderd worden.
  • Ingrijpende veranderingen zoals een aanbouw, garage, dakkapel enzovoorts worden per situatie beoordeeld door degene die de voorinspectie verricht. In het algemeen wordt er geen vergoeding verstrekt voor de aangebrachte wijziging.

Je vindt hier aanvullende informatie over de Richtlijnen bij verhuizing en Herstelkosten bij verhuizing.

Jazeker! Je moet in zo’n geval wel de woning zonder beschadigingen opleveren. Als je bijvoorbeeld een zelfgeplaatste keuken mee wilt nemen, dan kan dit. Alleen dien je wel een keuken terug te plaatsen die voldoet aan de standaardkwaliteit die Compaen hanteert.

Natuurlijk hoor je tijdens de vooropname ook welke werkzaamheden je eventueel nog uit moet voeren voordat je de sleutels inlevert. Alle bevindingen worden vastgelegd in een rapport. Uiteraard wordt het rapport ondertekend en ontvang je een kopie. Daarna wordt een afspraak gemaakt voor de eindoplevering van het huis.

Direct nadat de voorinspectie heeft plaatsgevonden start de verhuur en wordt de woning aan een woningzoekende te huur aangeboden. Deze zal vervolgens graag met jou een afspraak maken om de woning te bezichtigen. Je hebt dan meteen ook de gelegenheid om over eventuele overnames te praten. Vergeet niet om de nutsvoorzieningen op te zeggen en om de gemeente te informeren over jou verhuizing!

Nadat de woning opnieuw verhuurd is, ontvang je van ons binnen vier weken een eindafrekening. Op deze eindafrekening wordt een specificatie gegeven van het bedrag dat je nog van ons tegoed hebt of wat je nog aan Compaen moet betalen.

arrow