Nieuws

Help mee de Japanse duizendknoop tegen te gaan

De Japanse duizendknoop is een snelgroeiende plant die van nature niet in Nederland voorkomt en andere planten verdringt. Laatst ontdekten we de plant in een verwaarloosde tuin van een woning. Het onkruid kwam daar zelfs door de woonkamervloer naar boven. Dit zorgt voor veel schade en hoge kosten. Om nog meer schade te voorkomen gaan we samen met de gemeente aan de slag om deze plant te bestrijden en we vragen daarbij jouw hulp!

Hoe je kunt helpen

De gemeente schrijft er het volgende over:

Zie je de Japanse duizendknoop in de openbare ruimte?

Meld het dan via telefoonnummer 140492 of via de website. Bij het maken van een online melding kun je vervolgens kiezen voor de categorie Groenvoorziening, subcategorie Overlast groenvoorziening. De gemeente zorgt voor bestrijding van de Japanse duizendknoop op gemeentegrond. Als de grond van een andere eigenaar is, geven we de melding door aan de eigenaar, bijvoorbeeld het waterschap, de provincie, of Rijkswaterstaat.

Heb je Japanse duizendknoop in de tuin?

Dan kun je die beter verwijderen. In deze folder lees je waarop je hierbij moet letten.

Bestrijden van de Japanse duizendknoop in jouw tuin

De enige manier is het afgraven van de besmette grond en de wortels eruit halen. De resterende ‘schone’ grond kan terug in de tuin.

Voorkom verspreiding van Japanse duizendknoop

  • Maai of snoei de duizendknoop niet en zorg dat stengels niet afbreken. Uit elk stukje stengel of wortel met een groeiknoopje kan weer een nieuwe plant groeien.
  • Gooi plant- en wortelresten bij het restafval in de grijze bak. Via het restafval wordt de plant verbrand. Zo help je verspreiding van de Japanse duizendknoop voorkomen.

Heb je vragen of twijfel je of Japanse duizendknoop in je tuin staat?

Kijk dan op www.helmond.nl/meldpunt. Hier vind je antwoord op veel gestelde vragen over de Japanse duizendknoop. Er is ook een folder beschikbaar met meer informatie over de bestrijding van Japanse duizendknoop in je tuin.

Bron: www.ditishelmond.nl

arrow