Eerste hulp kalender

Vocht en schimmel

  • Zie je zwarte stipjes in de douche of in de badkamer? Dat is schimmel. Maak de schimmelplekken schoon met een verdunde chlooroplossing (1 deel chloor in 10 delen water). Draag handschoenen bij dit werk. Je kunt de chlooroplossing op de muur spuiten met een plantenspuit. Na even wachten kun je de muur met een doek schoonmaken.
  • Zijn de ramen in jouw huis vaak nat of beslagen? Zet dan de ventilatieroosters open. En zorg voor meer luchtverversing. Ook in de herfst en de winter!

Ventileren tegen vocht

Te veel vocht in huis is slecht voor je gezondheid. Frisse lucht helpt. Op www.mileucentraal.nl lees je hoe je meer frisse lucht in huis kunt halen en houden.

Heb je veel last van vocht? Ventileer meer. Haal schimmelplekjes snel weg. Heb je veel last van schimmel? Vraag ons om advies.

TIPS:

  • Ventileer extra tijdens en na elke douchebeurt. Doe het raam een klein beetje open. Zet de roosters ook open.
  • Ventileer goed bij en na het koken. Heb je een geiser? Zorg dan altijd voor voldoende frisse lucht. Geisers geven veel vocht en verbruiken zuurstof uit de ruimte waar ze zijn geplaatst.
  • Onder de deur van douche, wc en keuken is vaak een stukje opengelaten. Deze opening zit daar voor de ventilatie. Houd hem vrij als je bijvoorbeeld nieuwe vloerbedekking legt. De ruimte tussen de vloerbedekking en de onderkant van de deur moet minimaal 1,5 cm zijn.
  • In moderne huizen stroomt de lucht vaak niet meer vanzelf van buiten naar binnen. Er zijn dan wel ventilatieroosters. Houd de ventilatieroosters 24 uur per dag open voor voldoende frisse lucht. Elke dag een kwartiertje luchten zorgt bovendien voor extra luchtverversing. Heb je mechanische ventilatie in huis? Laat deze ventilatie dan altijd aanstaan.
  • Klaar met douchen? Maak de douche dan droog. Vooral in de winter!
arrow