Nieuws

Een hoge energienota? Laat je niet verrassen!


Let op! De energierekening aan het einde van dit jaar zou wel eens flink kunnen tegenvallen. 2021 was een koud jaar en dus heeft u waarschijnlijk relatief veel energie verbruikt. De kans dat het voorschot dat u maandelijks betaalt, niet genoeg is, is dus heel groot.

Uw energieleverancier berekent uw maandelijks voorschotbedrag mede op basis van het verbruik van de afgelopen jaren. Nu zijn de jaren vanaf 2016 relatief warm geweest. Vorig jaar was het zelfs heel warm. In die jaren hebben de meeste mensen dus minder energie gebruikt. Als het warm is hoeft de kachel immers niet aan. Het maandelijkse voorschotbedrag is waarschijnlijk dus vrij laag.

Dit jaar is het echter een stuk kouder geweest. Zeker in het voorjaar heeft bij de meeste mensen de verwarming langer aan gestaan dan vorig jaar. U heeft dus mogelijk meer energie verbruikt dan waar in uw voorschotbedrag rekening mee is gehouden. Als ook het najaar kouder wordt, wordt dat verschil nog groter. En dat verschil moet u aan het einde van het jaar bijbetalen.

U en uw energieleverancier

Als woningcorporatie hebben wij geen invloed op dit proces. Wij proberen ervoor te zorgen dat uw huis optimaal geïsoleerd is, zodat er zo min mogelijk energie verloren gaat. Ook geven we u in onze Compas regelmatig tips over hoe energie te besparen en hebben we diverse projecten die gericht zijn op verduurzaming en energiebesparing. De levering van energie, en dus ook de betaling daarvan, is een zaak tussen u en uw energieleverancier.

Bijbetalen?

Dus krijgt u tóch slecht nieuws en moet u straks meer bijbetalen dan u verwacht had, zorg er dan in ieder geval voor dat u uw maandbedrag in het komende jaar wat hoger stelt. Geld terug krijgen aan het einde van een jaar is altijd leuker dan geld bijbetalen. Nogmaals, Compaen is in uw relatie met de energieleverancier geen partij.

TIP:

Laat u niet verrassen en kijk bij uw energieleverancier met welk verbruik rekening is gehouden bij het vaststellen van uw voorschot. Vergelijk dit ingeschatte verbruik met de actuele stand op uw meter en houd er rekening mee dat u ook nog energie gaat gebruiken in de herfst en winterperiode tot de eindafrekening. Ziet u dat uw voorschotbedrag te laag is? Neem dan contact op met uw energieleverancier en laat het maandbedrag verhogen.

 

arrow