Duurzaamheids
projecten

Gevelwarmte

Warmte. Dat kun je natuurlijk krijgen door gas te stoken, maar dat kan ook anders. De systemen daarvoor (ventilatiepompen en warmtepompen) zijn al langer bekend. Nieuw is dat je warmte ook uit de combinatie licht en lucht kunt halen. Een bijzonder vernieuwende techniek waar we heel nieuwsgierig naar zijn.

Bekijk het persbericht in het ED van 21 januari jl. en voor meer informatie over deze pilot de folder ‘Woningen aardgasloos maken met de warmtewingevel’ van Envision.

Gevels worden warm door de lucht en door de zon. Maar met die warmte doen we niks en dat is jammer. Compaen is benaderd door een Consortium waar onder andere TNO, Emergo en Akzo Nobel onderdeel van uitmaken, om met behulp van Europese subsidie de warmte uit de gevels te gaan “oogsten”. Voor ons een unieke manier om -zonder zelf te hoeven te investeren- ervaring op te doen met deze technologische ontwikkeling. Deze pilot doen we samen met woningcorporatie Trudo uit Eindhoven. Net zoals Trudo hebben wij drie woningen ter beschikking gesteld om de nieuwe techniek toe te passen. De komende tijd gaan we kijken of en zo ja hoe we deze vorm van energiewinning kunnen inzetten. Doel is het actief bijdragen aan een duurzamere wereld én een lagere energierekening voor onze huurders.

Compaen heeft de woningen Vogezen 23, Dolomieten 48 en de Baarsstraat 2 ter beschikking gesteld
We hebben deze 3 woningen daarom enige tijd niet verhuurd. Omwonenden zijn hierover uiteraard geïnformeerd. Zoals in onderstaande afbeelding te zien is gebruiken we de geoogste warmte uit de gevel om met een warmtepomp verwarming en warmtapwater te maken.  

Energiebesparende aanpassingen
Plushuis heeft op basis van thermografische opname (warmtecamera) en doorblowertesten (meten luchtdichtheid) adviezen uitgebracht om met minimale kosten en ingrepen het energieverbruik van de woning te minimaliseren. De woning is daarmee automatisch geschikt voor een laag temperatuursysteem zodat de woning zeer geschikt is om te verwarmen met een warmtepomp. Van der Meijs Renovatie en Onderhoud is gespecialiseerd in het uitvoeren van de door Plushuis geadviseerde maatregelen en brengt met behulp van het qualityflow systeem van Itho Daalderop een gebalanceerd ventilatiesysteem in de woning waardoor er nooit meer koude of juist warme lucht direct van buiten de woning instroomt. Daarbij is de bewoner altijd verzekerd van voldoende luchtverversing.

Warmtewingevel
Akzonobel, TNO en Emergo ontwikkelden samen een revolutionaire gevel (nanotechnologie in verf aangebracht op een metalen gevel) die warmte oogst uit licht en buitenlucht zonder daarbij geluid te produceren. Zelfs met toepassing van lichte kleuren.

Warmtepompinstallatie
Van den Hoff installaties sluit de warmtewingevel aan op een buffer zodat, ook bij strenge vorst gedurende de winter, er een energievoorraad beschikbaar is voor de warmtepomp.

Groene stroom
Re-Source plaatst zonnepanelen op alle oriëntaties van het dak voor een maximale opbrengst van duurzame energie (elektra).

Mocht je hier vragen over hebben, dan kun je natuurlijk altijd contact opnemen met Eugene Waterreus, projectleider, via 0492-579090.

 

arrow