Nieuws

Compaen en BAM Wonen verduurzamen 90 sociale huurwoningen in Mierlo

Negentig huishoudens in Mierlo beschikken binnenkort over duurzame en comfortabele woningen. Samen met BAM Wonen verduurzamen wij negentig sociale huurwoningen in de straten Colck, Lijndje, Saal en Willigstraat in Mierlo. De huurwoningen dateren uit 1969 en 1970. Betere isolatie en ventilatie reduceren de netto-warmtevraag met 40 procent en zorgen voor een CO2-reductie van meer dan 86.000 kilogram per jaar. Het verduurzamingsplan sluit aan bij de wensen van de bewoners. Ruim 92 procent van de huishoudens stemde in. De oplevering staat gepland voor juni 2023. Compaen en BAM Wonen hebben in 2022 in Mierlo al 87 vergelijkbare sociale huurwoningen verduurzaamd.

‘Compaen heeft de verduurzaming van haar woningbezit hoog in het vaandel staan. De samenwerking in de uitvoering met BAM Wonen is prettig en effectief. Onze bewoners helpen we in deze dure tijden aan energiezuinigere woningen en meer wooncomfort’, vertelt Joost Lobée, directeur-bestuurder van Compaen.

‘We zijn blij met dit vervolg op de samenwerking met Compaen. Hier spreekt vertrouwen uit in onze aanpak. Met de verduurzamingsmaatregelen in Mierlo geeft BAM Wonen invulling aan BAM’s strategie ‘Building a sustainable tomorrow’ met focus op de samenhangende thema’s duurzaamheid, digitalisering en industrialisatie. Hiermee dragen we bij aan de verduurzaming van het bestaand woningbezit in Nederland en zorgen we samen ervoor dat woonlasten betaalbaar blijven’, aldus Jeffry Savelkoul, directeur bij BAM Wonen.

Wooncomfort

Compaen investeert in maatregelen die bewoners direct meer wooncomfort geven. De geselecteerde maatregelen sluiten ook aan bij een overstap naar gasloos wonen in de toekomst. De energetische werkzaamheden bestaan uit het isoleren van de kopgevels en de daken. Daarbij wordt ook het dakraam vervangen. De luifels bij de voordeuren worden vervangen door geïsoleerde luifels. De woningen krijgen een nieuw ventilatiesysteem dat aangestuurd wordt op basis van CO2 en relatieve luchtvochtigheid. De onderhoudswerkzaamheden omvatten het vervangen van dakpannen en dakgoten inclusief regenpijpen.

Verduurzamen met oog voor de natuur

Compaen en BAM Wonen zetten zich maximaal in om natuurinclusief te verduurzamen. Voorafgaand aan de dak- en gevelwerkzaamheden zijn mitigerende maatregelen getroffen om de vleermuis- en vogelpopulatie in Mierlo te behouden. Ook laat Compaen een groot aantal verschillende soorten permanente nestverblijven aanbrengen. Dit vergroot de kans dat de beschermde diersoorten de nestverblijven in gebruik nemen. De bestaande huismusnestkasten in de gevels worden uitgebreid met 88 inbouwkasten in de dakoverstek en 180 nestgelegenheden onder de dakpannen. Voor de gierzwaluwen worden de bestaande inbouwstenen in de gevel teruggeplaatst en 264 nieuwe nestkasten in de dakoverstek aangebracht. Bijzonder van de nieuwe gierzwaluwverblijven is de detaillering die zorgdraagt voor maximaal comfort voor de gierzwaluw. Tot slot komen op de kopgevels zowel 120 ingemetselde vleermuiskasten als twee royale nokkasten die voorzien in verschillende binnenklimaten voor vleermuizen.

arrow