Goed nieuws uit Mierlo! In Luchen, in de directe omgeving van de Aldi-supermarkt, staan inmiddels 16 circulair gebouwde, bio-based woningen al een tijdje te pronken. De woningen zijn nagenoeg volledig in de Timmerfabriek Frank van Roy in Goirle gemaakt en zijn van daaruit vervoerd naar de bouwplaats.
Bewoning
De nieuwe bewoners hebben de sleutel inmiddels ontvangen van de eerste circulaire, bio-based woningen die in de Mierlose nieuwbouwwijk Luchen zijn geplaatst. Er staan nu zestien super duurzame huizen in dit uitbreidingsgebied. Op Het Landkaartje, ook in Luchen, starten we binnenkort de bouw van dertien stijlvolle eengezinswoningen.
Klimaat
In eerste instantie kwamen er bezwaren die betrekking hebben op hoe de waterberging in het uitwerkingsplan is geregeld. Veel bezwaarmakers zijn door de toenemende wereldwijde klimaatverandering bang dat bij heviger wordende buien er land onder water komt te staan. Echter, op de lange termijn geven deze woningen juist een antwoord op klimaatverandering: biobased, circulair en energieleverend. CO2 zorgt voor opwarming van de aarde. Bij de bouw van de woningen van Compaen wordt geen CO2 geproduceerd maar slaan de woningen zelfs CO2 op.
Bekijk eens de vier filmpjes die gemaakt zijn: deel 1 (de aanleiding), deel 2 (bouwen in de fabriek), deel 3 (de corporatie) en deel 4 (de geboorte van Optimus)
Video 1: https://player.vimeo.com/video/489793761
Video 2: https://player.vimeo.com/video/492021301
Video 3: https://player.vimeo.com/video/494400117
Video 4: https://player.vimeo.com/video/495831214
Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RvO) staat het inspiratieboek “Woningbouw in hout”.
Verschillende producten komen aan bod waaronder ‘onze Optimus’! Lees hier het volledige artikel.
COMFORT
Houtbouw staat garant voor comfortabel wonen. Hoe dat voelt? Eigenlijk moet je dat zelf ervaren. Een belangrijk kenmerk van hout is dat het veel meer isoleert dan de traditionele bouwmaterialen. In de praktijk zul je merken dat de binnentemperatuur makkelijker en sneller te regelen is. In de zomer blijft de warmte niet in je huis hangen en in de winter is het sneller aangenaam warm. Door de optimale vochtregulering is het wonen in een houten huis ook gezonder. Kijkend naar het vocht kun je de vergelijking maken met een regenjas. Een goede regenjas is waterdicht, maar zorgt er wel voor dat het vocht weg kan. Een houten huis is als een jas die die kenmerken heeft.
NOG MEER COMFORT
Behangen of schilderen? Dat hoeft niet meer. Wonen in een houten huis is genieten van het natuurlijke decor dat de bouwmaterialen gratis meeleveren. In een houten huis voel je je verrassend snel thuis. Bovendien is de akoestiek fantastisch.
GEZOND
Houtbouw wordt door de landelijke GGD geadviseerd als een gezond bouwalternatief. Dat heeft te maken met het feit dat in veel traditionele bouwmaterialen die in de nieuwbouw gebruikt worden, het bestanddeel radon zit. In hout zit dat niet.
DUURZAAM
Bouwen met klei en baksteen, dat kan toch ook? Jazeker kan dat ook. Nog wel, maar uiteindelijk raken deze bouwmaterialen op en zullen we echt iets anders moeten bedenken. Bovendien zijn de
traditionele bouwmaterialen slecht voor het milieu omdat ze bij productie CO2 uitstoten. Hout? Hout neemt juist CO2 op. De huizen in Luchen worden gebouwd met natuurlijke, afbreekbare
materialen, zonder chemische processen. En voor wie eraan twijfelt: het hout dat wordt gebruikt is afkomstig van duurzame bosbouw. Voor elke boom die gekapt wordt, wordt een nieuwe geplant.
MAATSCHAPPELIJK
Houten huizen kennen een korte bouwtijd en zijn daarom een belangrijk instrument tegen het hoog opgelopen woningtekort. Naast de milieuaspecten is dit een ander, belangrijk voordeel van deze vernieuwende bouwwijze. En over de kwaliteit hoeft niemand zich zorgen te maken. Omdat de huizen in modules in een fabriek gemaakt worden, is sprake van een constant hoge kwaliteit.
ENERGIEZUINIG
Houtskeletbouw staat garant voor energiezuinig wonen. De isolatiewaarden zijn hoog. Daarnaast worden alle daken van de woningen in Luchen voorzien van zonnepanelen. Niet alleen de panelen die op het zuiden liggen, maar ook panelen op alle andere windrichtingen. We willen zoveel mogelijk energie uit het zonlicht halen.
WAAROM NIET EERDER?
Een veelgestelde en terechte vraag. Waarschijnlijk is de belangrijkste reden dat we niet al veel eerder zijn overgestapt op houten huizen, de aanwezigheid van grondstoffen die we traditioneel voor onze huizen gebruiken. In Noord Europa is veel meer hout aanwezig. Logisch dat daar nagenoeg alle huizen in massieve hout- of skeletbouw worden opgetrokken.
BRANDVEILIG
Wonen in een houten huis is vast minder veilig als er brand uitbreekt, denken nog steeds veel mensen. Maar dat klopt niet! Een houten constructie is minstens zo brandveilig als een stenen variant. Een misverstand dus, net zoals ook een kortere levensduur een misverstand is. Onderzoek heeft uitgewezen dat houtbouw dezelfde levensduur heeft als de traditionele bouw, namelijk minimaal 75 jaar.