Veelgestelde vragen

Zonnepanelen

Zijn zonnepanelen op mijn woning van Compaen nog aantrekkelijk?
Ja, zonnepanelen zijn nog steeds aantrekkelijk, ook met de veranderende energiemarkt. Ze leveren financieel voordeel op, zelfs nadat je de € 2,- per paneel (of € 15,- per maand) aan Compaen hebt betaald. Door de opgewekte zonne-energie direct te gebruiken en een passend energiecontract te kiezen, kun je nog steeds besparen. Hoe meer stroom je verbruikt, hoe groter het voordeel. Bij een lager energieverbruik is het voordeel minder.

Zijn er energieleveranciers zonder boete voor teruglevering aan het net?
Ja, die zijn er. Kies voor een vast contract zonder boete voor teruglevering en zorg ervoor dat de boete ook niet ingevoerd kan worden tijdens de contractduur. Let ook goed op de kWh-prijzen in normaal en dal tarief, want dit verschilt per leverancier.

Komt Compaen me tegemoet als ik minder voordeel heb?
Nee, Compaen biedt geen tegemoetkoming. Huurders met zonnepanelen hebben nog steeds financieel voordeel. Compaen heeft geen invloed op de energiemarkt. Door slim energie in te kopen en de opgewekte energie direct te verbruiken (bijvoorbeeld door overdag te wassen en drogen), kun je voorkomen dat je energie terug levert aan het net.

Wat zijn de voordelen en nadelen van zonnepanelen?
Voordelen: je wekt groene energie op, wat goed is voor het milieu en je bespaart op je energierekening.
Nadelen: door de veranderende energiemarkt moet je bewuster omgaan met je energieverbruik (zie ‘Zijn zonnepanelen op mijn woning van Compaen nog aantrekkelijk?’).

Worden de servicekosten verlaagd omdat je soms moet betalen voor teruglevering?
Nee, de servicekosten worden niet verlaagd. Zonnepanelen leveren nog steeds financieel voordeel op.

Kan ik beter de installatie uitschakelen?
Nee, dat is niet slim. Je verliest dan het energievoordeel.

Gaat Compaen accu’s plaatsen?
Nee, op dit moment nog niet. De techniek is volop in ontwikkeling en we houden de markt nauwlettend in de gaten.

Mag ik zelf een accu plaatsen?
Nee, Compaen geeft hier geen toestemming voor vanwege onzekerheden rondom brandveiligheid, verzekering, enz.

Adviseert Compaen mij bij de inkoop van energie?
Nee, we hebben niet de expertise om hierin te adviseren. We zijn een sociale verhuurder en geen energieadviseur. Voor advies kun je terecht bij gespecialiseerde bedrijven.

Maakt Compaen de zonnepanelen schoon?
Nee, zonnepanelen hebben een vuilafstotende laag en worden meestal schoon door regen. Het schoonmaken levert slechts een besparing van ongeveer € 15,- per jaar op, wat de kosten van het laten schoonmaken niet waard is. (Uit onderzoek is namelijk gebleken dat het schoonmaken van zonnepanelen mogelijk 2% extra  energieopbrengst levert. Wanneer panelen bijvoorbeeld 3000 kWh op jaarbasis opleveren, betekent dit ruwweg ca. 60 Kwh extra in een jaar. Op dit moment is de kWh prijs (jul 2024) 0,25 euro en gaat het dus over een besparing van ca. 15 euro.) De panelen zelf schoonmaken raden we ook af vanwege de veiligheidsrisico’s.

arrow