Samen met partners zorgen we ervoor dat u prettig kunt wonen in onze wijken. Naast elkaar, met elkaar en voor elkaar. Onze belangrijkste partner daarin bent u, als bewoner. U weet namelijk als geen ander wat er speelt in de buurt en wat nodig is om daar prettig te wonen. En u kunt daarin zelf ook een belangrijke rol vervullen.
Daarnaast leggen we verbindingen met de gemeente, andere corporaties en zorg- en welzijnsorganisaties. Want in onze ogen is ‘zorgeloos huren’ meer dan alleen zorgen voor een huurwoning. Het gaat ook om het versterken van de woonomgeving, de leefbaarheid en de kracht van de mensen.
Onze buurtbeheerders, Gino Hart en Chris Ijskes, zijn vertrouwde gezichten in onze Helmondse wijken Brandevoort, Brouwhuis, Mierlo-Hout en Stiphout en in Mierlo. Ze zijn makkelijk te bereiken en zetten zich actief in voor het bevorderen van de leefbaarheid in de wijken. Dat doen ze vanuit de uitgangspunten schoon, heel en veilig, met aandacht voor bewoners en hun woonomgeving.
De buurtbeheerders bemoeien zich gevraagd en ongevraagd met alles wat met leefbaarheid te maken heeft. Ze hebben oog voor de wijken en zijn een luisterend oor voor de bewoners.
U kunt Gino en Chris altijd aanspreken als u ze door de wijk ziet lopen of fietsen. U kunt ook contact met ze opnemen via info@compaen-wonen.nl of via ons algemene nummer 0492-579090.
U deelt uw woonomgeving met veel andere mensen. Mensen met allemaal hun eigen gewoontes, leeftijd, gezinssamenstelling, cultuur, dagindeling, karakter en hobby’s. Dat is vaak gezellig, maar verschillen in leefgewoontes kunnen ook leiden tot irritaties.
Prettig samenleven kan wanneer u rekening met elkaar houdt en elkaar de ruimte geeft. Als u toch geïrriteerd raakt door het gedrag van uw buren, dan is een goed gesprek vaak al genoeg om het probleem op te lossen. In veel gevallen zijn mensen zich er helemaal niet van bewust dat zij overlast veroorzaken en zo kan het zijn dat ook u, zonder dat u het weet, zorgt voor ergernis. In een gesprek kunt u proberen afspraken te maken.
Drie belangrijke voorwaarden voor prettig samenleven:
Vindt u het lastig om buurtgenoten aan te spreken? Of kunt u wel wat hulp gebruiken? Neem dan contact op met Buurtbemiddeling (klik hier voor Helmond en hier voor Geldrop-Mierlo). U krijgt gratis tips en hulp van getrainde vrijwilligers. Op die manier lukt het vaak om samen met uw buren tot een oplossing te komen.
Als ook bemiddeling geen uitkomst biedt, onderzoeken we of verdere stappen noodzakelijk zijn. Neem daarvoor contact op met onze verhuurmakelaars. Vervolgens kijken we samen met u hoe we de overlast kunnen aanpakken.
Het is belangrijk dat u uw klachten altijd schriftelijk bij ons meldt. In uitzonderlijke gevallen kan namelijk een juridische procedure nodig zijn om de overlast te stoppen. In dat geval willen wij een dossier met bewijsmateriaal kunnen overleggen. Het is daarom goed om steeds zoveel mogelijk informatie over de overlast te geven en bij iedere overlastsituatie een nieuwe melding in te dienen. U ontvangt van ons een ontvangstbevestiging van elke schriftelijke melding. Uiteraard behandelen wij uw melding strikt vertrouwelijk.
Wij adviseren u om ook melding of aangifte te doen bij de politie en ons daarvan een kopie te sturen. Is er sprake van bedreiging, mishandeling, vernieling of geluidsoverlast? Bel dan altijd de politie op 0900 8844 en in noodgevallen op 112. Bij sommige overlastsituaties kan de gemeente optreden, bijvoorbeeld bij vervuiling van openbaar groen. Meld dit soort overlast dan ook altijd bij de gemeente. Houd er rekening mee dat procedures met betrekking tot overlast vaak langdurige procedures zijn.
Het kweken van hennep (wiet), daaraan gerelateerde activiteiten en het handelen in harddrugs zijn niet alleen verboden via de Opiumwet, het is ook gevaarlijk. Het geeft bovendien vaak overlast en onrust in de woonomgeving. Daarom treden wij streng op tegen het kweken van hennep en het dealen in harddrugs. Als we hennepplanten of professionele kweekapparatuur aantreffen, melden we het bij de politie. Wanneer er geen oplossing komt, gaan we over tot ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning via de kantonrechter.
Daarnaast krijgen wij steeds meer te maken met huurders die lachgas in hun woning hebben en/of daarin handelen. Het gebruik van lachgas heeft veelal overlast tot gevolg en de opslag van lachgas leidt tot gevaarlijke situaties. Als wij signalen krijgen dan melden wij dit bij de politie en gemeente. Wanneer er geen oplossing komt, gaan we over tot ontbinding van de huurovereenkomst en ontruiming van de woning via de kantonrechter.
We willen u natuurlijk niet blootstellen aan de gevaren van hennepkwekerijen. U kunt ons daarbij helpen door verdachte situaties te melden bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem (op telefoonnummer 0800 7000). Een hennepkwekerij kunt u herkennen aan:
Het dealen in harddrugs kunt u herkennen aan veel aanloop en kortdurende bezoekjes.
Samen met 12 andere woningcorporaties in de regio Zuidoost-Brabant (MRE) hebben we een gezamenlijk beleid voor ongewenst huurdersgedrag opgesteld. Dit zorgt voor duidelijk- en eerlijkheid. Voor alle huurders in de regio gelden voortaan dezelfde regels. Het nieuwe beleid gaat in per 1 februari.
Gelijke regels en kansen voor alle huurders
Daar zorgt het nieuwe beleid ongewenst huurdersgedrag voor. We willen onze huurders zo prettig mogelijk laten wonen. Daarom willen wij ongewenst huurdersgedrag zoveel mogelijk voorkomen en aanpakken. Huurders die zich niet aan afspraken houden, worden aangepakt. In het ergste geval worden zij de woning uitgezet.
Er zijn 5 soorten ongewenst huurdersgedrag waarvoor we gezamenlijk beleid hebben gemaakt:
Woning uitgezet door ongewenst huurdersgedrag?
De huurder kan 3 jaar lang geen woning bij de 13 woningcorporaties huren
Dat staat in het beleid ongewenst huurdersgedrag. De uitgezette huurder wordt geblokkeerd in Wooniezie, de website waar de 13 Zuidoost-Brabantse woningcorporaties hun woningen aanbieden.
Pas na 3 jaar maken ex-huurders weer kans op een nieuwe huurwoning (of soms eerder als er bepaalde afspraken zijn gemaakt). Bij sommigen komt dan pas het besef dat ze het anders moeten doen.
Huurders kunnen een nieuwe kans aanvragen om een woning te gaan huren
Een Kanscommissie beoordeelt de aanvraag. Ook toetst een maatschappelijke organisatie de haalbaarheid van de kans en of er extra begeleiding nodig is. De uitkomsten daarvan worden in de Kanscommissie meegenomen. De Kanscommissie bepaalt of een kans gegeven wordt en met welke bijbehorende afspraken. Een kans betekent dus dat iemand eerder dan die 3 jaar weer een woning kan krijgen, maar dan wel onder voorwaarden. Het bieden van kansen raakt de kern van de corporaties. Zo kunnen ze doen waar ze voor zijn: zorgen voor betaalbare woningen in buurten waar mensen prettig kunnen wonen.
De voordelen van het beleid ongewenst huurdersgedrag op een rij:
– De leefomgeving van huurders en andere bewoners verbeteren.
– (Nieuwe) schadeposten voorkomen door informatie met elkaar te delen.
– Er is een helder en eerlijk systeem voor alle ex-huurders die in het verleden voor problemen zorgden.
– Voorkomen dat ex-huurders voorgoed buiten de boot vallen. Na verloop van tijd krijgen ze namelijk een nieuwe kans om opnieuw een woning te huren.
Meer informatie over het beleid ongewenst huurdersgedrag?
Het beleid is overzichtelijk samengevat op deze flyer. Meer informatie staat op de website www.wooniezie.nl. Rechtstreekse link: https://www.wooniezie.nl/informatie-en-contact/vraag-en-antwoord#/node/1842>