Projecten

hero-bg

Projecten

hero-bg
overlay

Duurzaamheid

Compaen staat bekend als een van de groenste woningcorporaties uit de regio. En daar zijn we trots op. In ons beleidsplan hadden we ons tot doel gesteld dat we in 2020 een gemiddeld energielabel-B zouden hebben voor onze woningen. Dat gemiddelde bleken we eind vorig jaar al behaald te hebben! Maar onze ambities reiken verder. In 2027 willen we dat er geen enkele woning in ons bestand een lager label heeft dan B. Drie jaar later, in 2030, moet ons gemiddelde liggen op het hoogste label, A. We zijn ervan overtuigd dat we die ambitieuze doelstelling gaan halen, uitgaande van de huidige standaarden. Op deze pagina informeren we je over een aantal projecten die daar zeker aan gaan bijdragen.

ZONNEPANELEN
In verband met corona zijn we er nét niet in geslaagd om op een kwart van onze woningen zonnepanelen te plaatsen wat we in 2020 voor ogen hadden. Dat aantal zal in de eerste maanden van 2021 alsnog bereikt worden. Ook daarna gaan we door met projecten rondom de plaatsing van zonnepanelen.

INFRAROOD PANELEN
Bij de grootscheepse renovatie van de woningen aan de Zeeltstraat en Ruisvoornstraat in Mierlo-Hout zijn we enkele jaren geleden een pilot gestart met het installeren van infrarood panelen in plafonds. Deze panelen vervangen de gasgestookte radiatoren in een woning. Op basis van de eerste positieve ervaringen worden in de volgende fase van deze renovatie op meerdere plaatsen infrarood panelen geplaatst. Samen zijn we hard op weg naar een aardgasvrije toekomst!

BUSINESS CHALLENGE
Compaen gaat ook binnen Brainport Smart District sociale huurwoningen ontwikkelen. De gemeente Helmond is druk bezig met de voorbereiding van een bijzonder vernieuwende wijk onder de naam Brainport Smart District. In deze wijk, onderdeel van Brandevoort, worden allerlei vernieuwende technieken op het gebied van wonen, transport, gezondheid en energievoorziening gecombineerd. Compaen gaat de ervaringen, opgedaan bij de bouw van de circulaire woningen op Luchen, gebruiken
om binnen Brainport Smart District dertig sociale huurwoningen te ontwikkelen. Een bijzonder project waar we, juist vanwege onze duurzaamheidsambitie, graag aan meewerken.

GEVELWARMTE
Warmte. Dat kun je natuurlijk krijgen door gas te stoken, maar dat kan ook anders. Zo kan er warmte ‘geoogst’ worden uit lucht en uit aardwarmte. De systemen daarvoor (ventilatiepompen en warmtepompen) zijn al langer bekend. Nieuw is dat je warmte ook uit de combinatie licht en lucht kunt halen. Samen met een aantal partners is Compaen -met behulp van een Europees fonds, dus zonder
extra investering- gestart met een project om gevelwarmte terug te winnen. Hoe? Da’s een ingewikkeld verhaal. Het komt
erop neer dat de warmte die de gevel opvangt, van zonlicht en warme lucht, wordt gebruikt voor de verwarming van je huis. Een bijzonder vernieuwende techniek waar we heel nieuwsgierig naar zijn. We zullen hier zeker meer over gaan berichten.

CV VERVANGEN?
De stap van aardgas naar een warmtepomp wordt steeds gewoner. In onze nieuwbouwprojecten moeten we sowieso op zoek naar andere dan aardgasoplossingen. Ook bij bestaande, grondgebonden woningen willen we graag meer ervaring opdoen met het vervangen van de gasketel door een waterpomp. Komend jaar willen we graag op tien plaatsen deze verduurzaming inzetten. Daarvoor zijn we op zoek
naar mensen die daar interesse in hebben. Helpt u mee met onze gezamenlijke verduurzamingsopdracht? Laat het ons weten. Wie weet, wordt u een van onze ambassadeurs.

 

arrow